english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

A Tanszékről
Bemutatkozás

Gép- és Terméktervezés Tanszék elhelyezkedése

A BME Gép- és Terméktervezés Tanszéke (GT3) berendezkedése az oktatási-kutatási tevékenység lehető legnagyobb mértékű kiszolgálására épül. A GT3 a BME három épületében rendelkezik irodákkal, műhelyekkel, oktató termekkel.

A GT3 fő bázisa a BME MG épülete. Itt található a vezetés, valamint a munkatársak jelentős részének irodái. Az oktatás támogatására speciális szakoktató termek állnak rendelkezésre. Így a mezőgazdasági gépészmérnök képzés oktatásához, valamint a terméktervező képzés igényeinek kielégítésére speciálisan felszerelt oktatótermek állnak rendelkezésre. A mezőgazdasági géptervező mérnök képzés speciális ismeretanyagának elsajátításához a GT3 mezőgazdasági szakkönyvtára nyújt segítséget. Itt megtalálhatók azok a kiemelt irodalmak, amelyek a különböző mezőgazdasági géprendszerek megismerését segítik elő, valamint lehetőséget biztosítanak az elmúlt évszázad hazai kutatási anyagainak megismerésére is.

Az R épületben található projektorral, krétás és filces táblákkal, wifi hozzáféréssel felszerelt oktató termeink elsősorban az általános oktatási tevékenység fontos részei, de projektmegbeszélések, prezentációk, tudományos és promóciós konferenciák rendezését is itt végezzük. Ebben az épületben található a legmodernebb eszközökkel felszerelt automatizálástechnika laborunk is, ahol a modern gépeket működtető pneumatikus és hidraulikus vezérlőrendszerek oktatása folyik.

A BME D épületében található irodák mellett két CAD labor is található, ahol 24-24 munkaállomás szintű PC biztosít alapot a CAD oktatáshoz ás a gyors ipari projekt kidolgozáshoz. Az épületben kaptak helyet az általános gépelemeket bemutató laborok, ahol a bemutató anyagok mellett rugó-, és meghúzási nyomatékmérő és kopás szimulációs berendezések is találhatók.

Az oktatás, a hallgatói és egyéb projektek támogatása szempontjából az MG épület fontos részét képezi az itt található hagyományos és CNC forgácsoló-, és hagyományos prototípus előkészítő műhely, 3D nyomtató (rapid prototyping) műhely, videokonferencia terem, valamint a különböző alapanyag raktárak. Ezek az egységek elsősorban az oktatásban keletkező termékmodellek és gép prototípusok kidolgozására szolgálnak, de a különböző ipari projektekhez szükséges prototípusok és kísérleti berendezések legyártását és üzemeltetését is itt végezzük. A géptervezés döntéshozatalának támogatását elsősorban a rapid prototyping műhely segíti, az oktatási és ipari partnerekkel történő digitális kommunikáció a videokonferencia teremben történik. A gyártás támogatására az általános forgácsoló műhelyben általános esztergapadok, marógépek, síkköszörű, gyalugép, védőgázas ívhegesztő és ponthegesztő berendezések állnak rendelkezésre.  A CNC műhelyben négytengelyes marógép és lézervágó berendezés segítségével gyárthatók az egyes részegységek.  

A speciális gyártási-kutatási igények kielégítése a GT3 partnerein keresztül történik. Így a BME karainak és tanszékeinek együttműködése, eszközállománya biztosítja, hogy szinte minden, az ipar felől érkező igény kielégíthető. Hazai és külföldi oktató-kutató partner intézmények, ipari partnerek segítségével pedig a kompetenciánkba tartozó tevékenységek feladatait teljes körűen meg tudjuk oldani.